WYSOKOŚĆ ROMBU

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
katya_moi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

WYSOKOŚĆ ROMBU

Post autor: katya_moi »

ZAD. Znajdź wysokość rombu o boku 13cm i przekątnej wynoszącej 24 .
masakra. proszę o pomoc
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

WYSOKOŚĆ ROMBU

Post autor: Dakurels »

Z twierdzenia Pitagorasa obliczymy długość połowy drugiej przekątnej:
\(\displaystyle{ 12^2+x^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
A teraz obliczymy pole na dwa sposoby i otrzymamy połowę wysokości rombu:
\(\displaystyle{ \frac{12*5}{2}= \frac{13*h_t}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{60}{13}=h_t}\)
\(\displaystyle{ h_r=2*h_t= \frac{120}{13}}\)
ODPOWIEDZ