Pole prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Pole prostokąta

Post autor: balech »

Obwód prostokąta wynosi \(\displaystyle{ 240 m}\). Jakie wymiary będzie miał prostokąt o największej powierzchni?
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Pole prostokąta

Post autor: stan1906 »

L=2a+2b=240
wylicz z tego np a i zapisz funkcję pola w zależności od b
czyli: a+b=120
a=120-b
P(b)=b(120-b)
oblicz wierzchołek i po zadaniu

p.s nie zapomnij o dziedzinie a i b
ODPOWIEDZ