Znajdź przykład czworokąta...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rookowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubuskie

Znajdź przykład czworokąta...

Post autor: rookowa »

Znajdź przykład czworokąta wpisanego w okrąg o promieniu 1, którego obwód jest równy:
a) \(\displaystyle{ \frac{28}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} + \frac{14}{5}}\)
d) 8

Wiem, że b) to kwadrat, nad resztą ciągle myślę, ale kiepsko idzie.
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Znajdź przykład czworokąta...

Post autor: erina »

c), o ile mnie oczy nie mylą, ma podany mniejszy obwód, niż b)
Zaczęłabym od zastanowienia się, czy może taki czworokąt istnieć...
rookowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubuskie

Znajdź przykład czworokąta...

Post autor: rookowa »

Jest mniejszy, ale nie wiem czy może istnieć taki czworokąt.
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Znajdź przykład czworokąta...

Post autor: erina »

Nie może, ale niestety nie kojarzę żadnego prostego dowodu... :f
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź przykład czworokąta...

Post autor: piasek101 »

Czworokąt o mniejszym obwodzie niż długość podanego okręgu da się wpisać, co innego z takim który ma obwód większy od okręgu.

Zadanie wygląda na takie do wyboru - szukanie nieprawdziwej odpowiedzi.
ODPOWIEDZ