z rozszerzenia
z rozszerzenia
W trapez o ramionach 9 i 15 wpisujemy okrąg. Środkowa trapezu dzieli go na dwa mniejsze trapezy, których stosunek pól wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\). Oblicz długości podstaw
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, o 17:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex] i [/latex] .
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
z rozszerzenia
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ \frac{ \frac{ a+ \frac{a+b}{2}}{2}*h }{\frac{ b+ \frac{a+b}{2}}{2}*h}= \frac{3}{5} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ 3b+1,5a+1,5b= 5a+2,5a+2,5b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ 2b=6a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ \frac{a}{b} = \frac{1}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=24 \\ a = \frac{b}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b*1 \frac{1}{3} =24 \\ a = \frac{b}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b*1 \frac{1}{3} =24 \\ a = 24-b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=18 \\ a = 6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ 3b+1,5a+1,5b= 5a+2,5a+2,5b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ 2b=6a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9+15 \\ \frac{a}{b} = \frac{1}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=24 \\ a = \frac{b}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b*1 \frac{1}{3} =24 \\ a = \frac{b}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b*1 \frac{1}{3} =24 \\ a = 24-b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=18 \\ a = 6 \end{cases}}\)