Chyba "banalne" o rombie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
agamemnon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Chyba "banalne" o rombie

Post autor: agamemnon »

Witam wszystkich!
Mam problem z zadaniem chyba "łatwej" treści, niemniej dla mnie nie do końca wiadomo o co chodzi. Bardzo proszę o pomoc. Oto treść:
Pole rombu wynosi 49 cm ^{2}. Jeden bok równa się 1/4 obwodu tego rombu. Oblicz bok.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Chyba "banalne" o rombie

Post autor: Dakurels »

No ale romb ma to do siebie, że jeden bok ma długość równą 1/4 obwodu. Jeśli bok ma być wyrażony liczbą całkowitą to wtedy będzie to 7.
agamemnon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Chyba "banalne" o rombie

Post autor: agamemnon »

Tylko, że wzór na romb nie jest taki sam jak na kwadrat a2 czyli P=7 ^{2}=49cm ^{2}
Wzór na romb to P=a*h lub inny i moje wątpliwości są takie jaki wzór zastosować?
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Chyba "banalne" o rombie

Post autor: Dakurels »

Ale tu jest za mało danych, żeby to rozwiązać. A poza tym każdy kwadrat jest rombem więc romb o boku 7 mógłby być odpowiedzią.
ODPOWIEDZ