Trójkąt dzielący koło

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
misiu350
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 7 razy

Trójkąt dzielący koło

Post autor: misiu350 »

Wierzchołki trójkąta ABC wpisanego w koło podzieliły okrąg tego koła na trzy części tak, że druga częśc jest dwa razy dłuższa od pierwszej, a trzecia stanowi 1,5 części drugiej. Oblicz miary kątów tego trójkąta.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Trójkąt dzielący koło

Post autor: TheBill »



Z treści:

\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB = \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sphericalangle BDC = 2 \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC = 1,5 \cdot 2 \alpha}\)
ODPOWIEDZ