trójkąt opisany
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 7 razy
trójkąt opisany
W okręgu o środku O średnica Ab i cięciwa AC o długości 4 cm tworzą kąt o mierze \(\displaystyle{ 30^{0}}\). Styczna do okręgu w punkcie C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz długośc odcinka CD.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trójkąt opisany
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ACD|=30^o+90^o=120^o}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ADC|=180^o-(30^o+120^o)=30^o}\)
Trójkąt ADC jest równoramienny.
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ADC|=180^o-(30^o+120^o)=30^o}\)
Trójkąt ADC jest równoramienny.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, o 15:38 przez anna_, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
trójkąt opisany
\(\displaystyle{ \sphericalangle OCD = ?}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle COD = ?}\)
\(\displaystyle{ |AC|=4}\)
\(\displaystyle{ |OC| = ?}\)
nmn, \(\displaystyle{ \sphericalangle ACD=90^o}\) ?
\(\displaystyle{ \sphericalangle COD = ?}\)
\(\displaystyle{ |AC|=4}\)
\(\displaystyle{ |OC| = ?}\)
nmn, \(\displaystyle{ \sphericalangle ACD=90^o}\) ?