W kole wykreślono średnice AB, a z punktu B wykreślono cięciwe BC równą promieniowi okręgu. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
Okrąg podzielono czterema punktami na części stosunku 2:4:5:7. Oblicz miary kątów czworokąta którego wierzchołkami są te punkty.
2 działania na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
2 działania na okręgu
rysunek i twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym i wpisanym opartym na średnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
2 działania na okręgu
1)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BCA = 90^o}\) (twierdzenia o geometrii koła).
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|AB|}= \frac{1}{2}}\) więc mamy tu charakterystyczny trójkąt prostokątny o kątach 30,60 i 90 stopni.
\(\displaystyle{ \sphericalangle BCA = 90^o}\) (twierdzenia o geometrii koła).
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|AB|}= \frac{1}{2}}\) więc mamy tu charakterystyczny trójkąt prostokątny o kątach 30,60 i 90 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
2 działania na okręgu
Punkty niech będą ABCD . Wówczas
zauważasz ,że łuki AB,BC,CD i DA stanowią odpowiednio :\(\displaystyle{ \frac{2}{18} , \frac{4}{18} , \frac{5}{18} , \frac{7}{18}}\)okręgu Czyli kąty oparte na tych łukach mają miarę
\(\displaystyle{ 40,80,100,140}\) stopni .Dorysuj promienie i połącz punkty prostymi otrzymasz,nasz czworokąt utworzony z trójkątów równoramiennych.
zauważasz ,że łuki AB,BC,CD i DA stanowią odpowiednio :\(\displaystyle{ \frac{2}{18} , \frac{4}{18} , \frac{5}{18} , \frac{7}{18}}\)okręgu Czyli kąty oparte na tych łukach mają miarę
\(\displaystyle{ 40,80,100,140}\) stopni .Dorysuj promienie i połącz punkty prostymi otrzymasz,nasz czworokąt utworzony z trójkątów równoramiennych.