Wewnątrz trapezu prostokątnego ABCD zbudowano trapez do niego podobny (rysunek). Oblicz pole zakreskowanej figury.
trapez prostokątny, a wewnątrz podobny
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
trapez prostokątny, a wewnątrz podobny
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{4+6}{2}*3=15}\)
\(\displaystyle{ P_2=15*k^2=15* \frac{4}{9}= \frac{20}{3}=6 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=15-6 \frac{2}{3}=8\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{4+6}{2}*3=15}\)
\(\displaystyle{ P_2=15*k^2=15* \frac{4}{9}= \frac{20}{3}=6 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=15-6 \frac{2}{3}=8\frac{1}{3}}\)