środek i promień okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

środek i promień okręgu

Post autor: czarna_magia »

Wyznacz współrzędne środka i promienia okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}-4y+y^{2}+12y+31=0}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

środek i promień okręgu

Post autor: Kartezjusz »

Prosto ze wzorów skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ x^{2}-4y+y^{2}+12y+31=x^{2}+y^{2}+8y+16+25=}\)Czyli okrąg jest na płaszczyźnie zespolonej. Coś źle przepisałeś.
ODPOWIEDZ