Witam wszystkich ścisłowców-jestem tu nowy i chciałbym do Was należeć jednak nie jest mi to pisane;]
Mam problemy z "królową nauk" i jak to mówią: Tonący brzytwy się chwyta więc muszę prosić o pomoc w ich rozwiązaniu. Będę niezmiernie wdzięczny
Zad 1.
Pole rombu którego przekątne różnią się od siebie o 4 jest równe 96 .oblicz długość boku tego rombu.
Zad 2.
Oblicz obie wysokości równoległoboku, wiedząc że boki tego równoległoboku maja długość 5 i 3 a kąt rozwarty ma miarę 135 stopni.
Romb i równoległobok-dwa zad. do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Romb i równoległobok-dwa zad. do rozwiązania.
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)*(x+2)}{2}=96}\)
\(\displaystyle{ x^2-4=192}\)
\(\displaystyle{ x^2=196}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{46}}\)
\(\displaystyle{ d=2(\sqrt{46}-1)}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{( \frac{d}{2})^2+(\frac{d+4}{2})^2 }= \sqrt{(\sqrt{46}-1)^2+(\sqrt{46}+1)^2}= \sqrt{47}}\)
Mam nadzieję, że się nigdzie nie walnąłem.
\(\displaystyle{ \frac{5}{ \sqrt{2} }, \frac{3}{\sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ x^2-4=192}\)
\(\displaystyle{ x^2=196}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{46}}\)
\(\displaystyle{ d=2(\sqrt{46}-1)}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{( \frac{d}{2})^2+(\frac{d+4}{2})^2 }= \sqrt{(\sqrt{46}-1)^2+(\sqrt{46}+1)^2}= \sqrt{47}}\)
Mam nadzieję, że się nigdzie nie walnąłem.
\(\displaystyle{ \frac{5}{ \sqrt{2} }, \frac{3}{\sqrt{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
Romb i równoległobok-dwa zad. do rozwiązania.
No oki, serdecznie dziękuje. . . Jeszcze jak ktoś by mógł zajrzeć w zad 2. Proszę, bo będę miał lipę jak nie rozwiąże tych zadań . . .
Romb i równoległobok-dwa zad. do rozwiązania.
sin45º=\(\displaystyle{ \frac{h _{1} }{3}}\)
h\(\displaystyle{ _{1}}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
3 \(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)=5\(\displaystyle{ \cdot}\)h\(\displaystyle{ _{2}}\)
h\(\displaystyle{ _{2}}\)=0,9
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Romb i równoległobok-dwa zad. do rozwiązania.
Skąd ci się wzięło to 3/2? Przecież mój wynik jest w 100% dobry bo korzysta z własności trójkąta półkwadratu.
\(\displaystyle{ sin 45^o= \frac{h_1}{3} = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ h_1= \frac{3}{\sqrt{2} }}\)
Kompletnie nie mam pojęcia jakim sposobem to liczyłeś.
\(\displaystyle{ sin 45^o= \frac{h_1}{3} = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ h_1= \frac{3}{\sqrt{2} }}\)
Kompletnie nie mam pojęcia jakim sposobem to liczyłeś.