Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yoana91 »

1. W koło o promieniu 2R wpisano 4 koła. Oblicz pole zaznaczonego obszaru, jeśli koła są parami przystające.



Uploaded with

2. Oblicz pole mniejszego koła, jeżeli pole większego koła jest równe \(\displaystyle{ 16 \pi}\) a trójkąt jest równoboczny.

[url=http://img651.imageshack.us/i/trjkt.jpg/][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yorgin »

Większe okręgi mają promienie \(\displaystyle{ R/2}\)
Mniejsze \(\displaystyle{ R/3}\) - narysuj sobie trójkąt o wierzchołkach w środkach okręgów, oznacz przez x brakujący promień małego okręgu.
Wysokość tego trójkąta z pitagorasa wychodzi
\(\displaystyle{ \sqrt{Rx+x^2}}\)
Dalej \(\displaystyle{ x+\sqrt{Rx+x^2}=R}\).
Rozwiązanie to właśnie \(\displaystyle{ x=R/3}\)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yoana91 »

yorgin pisze:Większe okręgi mają promienie \(\displaystyle{ R/2}\)
a nie przypadkiem R?

Wtedy to pole jest równe \(\displaystyle{ \frac{10}{9} \pi R ^{2}}\)-- 26 kwi 2010, o 17:58 --2. \(\displaystyle{ \frac{16}{9} \pi}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yorgin »

O, zaskoczyło mnie to. Faktycznie, będzie \(\displaystyle{ R}\), mniejsze wtedy mają \(\displaystyle{ \frac{2}{3}R}\)
pole wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{26}{9}\pi R^2}\)-- 26 kwietnia 2010, 19:03 --2. Tak
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yoana91 »

yorgin pisze: pole wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{26}{9}\pi R^2}\)
jesteś pewien?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz pole zaznaczonego obszaru

Post autor: yorgin »

;phmm Nie
To pole to pole kół. Odejmij od \(\displaystyle{ 4\pi R^2}\) i wyjdzie co napisałaś
ODPOWIEDZ