Prostokąt ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Alutka77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ........
Pomógł: 1 raz

Prostokąt ABCD

Post autor: Alutka77 »

W prostokącie ABCD bok AD ma długość 1. Punkt Pleży na boku AB. Odcinki DB i DP dzielą kąt ADC na trzy równe częśći. Jaki jest obwód trójkąta BDP?
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Prostokąt ABCD

Post autor: KPR »

Z tego, że te odcinki dzielą ten kąt na równe części mamy \(\displaystyle{ \angle CDB= \frac{\pi}{6}}\), czyli trójkąt DCB jest połówką trójkąta równobocznego i BD= 2BC=2 oraz \(\displaystyle{ CD= \sqrt{3} BC= \sqrt{3}}\). APD też jest połową trójkąta równobocznego , skąd \(\displaystyle{ DP= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\), a \(\displaystyle{ aP= \frac{\sqrt{3} }{3}}\), czyli \(\displaystyle{ PB=AB-AP= \frac{2}{3} \sqrt{3}}\). Obwód trójkąta wychodzi \(\displaystyle{ 2+ \frac{4}{3} \sqrt{3}}\), o ile nic nie pomyliłem.
Alutka77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ........
Pomógł: 1 raz

Prostokąt ABCD

Post autor: Alutka77 »

Tak, wynik jest prawidłowy. Obliczyłam teraz sama i wyszło mi dokładnie tyle samo.
ODPOWIEDZ