oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d.
a) a=44cm , b=16cm , c=17cm , d=25cm
b) a=11cm,b=6cm,c=12cm,d=13cm
c) a=28cm ,b=7cm, c=17cm ,d=10cm
oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
oblicz pole trapezu
Tyle,że trapezy nie są równoramienne. I nie jest łatwo wyliczyć tę wysokosć.
1. Odejmij długości podstaw i te odstające odcinki na dolnej podstawie oznacz przez x i y ,który z wysokością tworzy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}={17}^{2} \\ y^{2}+h^{2}={25}^{2}\\x+y+17=44 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}={17}^{2} \\ y^{2}+h^{2}={25}^{2}\\x+y+17=44 \end{cases}}\)Pierwsze 2 z tw pitagorasa,a ostatnie z wiedzy,że suma długości krótszej podstawy i tych odcinków równa jest długości dłuższej.
Odejmij 2 równanie od pierwszego,Podstaw x+y(powinnaś otrzymać różnicę kwadratów niewiadowych x i y),które wyliczasz z 3 i masz układ równań z którego wyliczasz x i y ,a potem h.
1. Odejmij długości podstaw i te odstające odcinki na dolnej podstawie oznacz przez x i y ,który z wysokością tworzy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}={17}^{2} \\ y^{2}+h^{2}={25}^{2}\\x+y+17=44 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}={17}^{2} \\ y^{2}+h^{2}={25}^{2}\\x+y+17=44 \end{cases}}\)Pierwsze 2 z tw pitagorasa,a ostatnie z wiedzy,że suma długości krótszej podstawy i tych odcinków równa jest długości dłuższej.
Odejmij 2 równanie od pierwszego,Podstaw x+y(powinnaś otrzymać różnicę kwadratów niewiadowych x i y),które wyliczasz z 3 i masz układ równań z którego wyliczasz x i y ,a potem h.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy