zadania z Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

zadania z Talesa

Post autor: Elfas »

W trapezie ABCD podstawy mają AB=13 cm, CD=12cm, a ramię AD ma 6 cm. O ile centymetrów należałoby przedłużyć ramię AD, aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC??
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, o 21:55 przez Elfas, łącznie zmieniany 1 raz.
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

zadania z Talesa

Post autor: glaeddyv »

od wierzchołka D poprowadź odcinek rónoległy do ramienia BC.
powstaje mały trójkąt o bokach 6 1 |BC|
ten mały trójkąt jest podobny do trójkąt CDE (E to punkt przecięcia się przedłużonych ramion), cecha kkk.

i proporcje: 6:1 = x:12 (x to |DE|)
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

zadania z Talesa

Post autor: Elfas »

napisałeś: od wierzchołka D poprowadź odcinek równoległy do ramienia BC.

ok, ale co on będzie miał wspólnego z trapezem, przecież jak będzie równoległy, to nie styknie z żadnym z boków trapezu i co to za 1??
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

zadania z Talesa

Post autor: glaeddyv »

ten odcinek równoległy podzieli trapez na równoległobok (podstawy 12, ramiona |BC|) i trójkąt.
1 jest stąd, że 13 - 12 = 1 (cała podstawa minus podstawa stworzonego równoległoboku = 1)
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

zadania z Talesa

Post autor: Elfas »

dzięki teraz załapałem, z Talesa zawsze byłem noga
ODPOWIEDZ