Dany jest trójkąt którego boki mają długość 5,6,7 Oblicz :
a. pole tego trójkąta
b. promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
c. promień okręgu opisanego na tym trójkącie
pole, promień trójąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
pole, promień trójąta
a. Wzór Herona
To sa zadania z cyklu "podstaw do gotowego wzoru", proponuje zatem jakiekolwiek tablice matematyczne otworzyć na stronach poświęconych trójkątowi i wzorom na pole. (ew. wikipedia)
To sa zadania z cyklu "podstaw do gotowego wzoru", proponuje zatem jakiekolwiek tablice matematyczne otworzyć na stronach poświęconych trójkątowi i wzorom na pole. (ew. wikipedia)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
pole, promień trójąta
pole obliczysz ze wzoru Herona
promień wpisanego ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}}\)
promień opisanego \(\displaystyle{ \frac{(a+b+c)r}{2}}\)
promień wpisanego ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}}\)
promień opisanego \(\displaystyle{ \frac{(a+b+c)r}{2}}\)