Dany jest trójkąt o bokach długości 4,6 i kącie między nimi 120st. Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
W trójkąt ABC o bokach długości 12, 10, 8 wpisano kwadrat w ten sposób, że jeden jego bok jest zawarty w boku trójkąta o długości 12, a dwa wierzchołki należą do pozostałych boków trójkąta. Oblicz bok tego kwadratu. Wynik przedstwa w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
Byłabym wdzięczna za wskazówki jak sie zabrac za te zadania
trójkąty i czworokąty
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
trójkąty i czworokąty
1.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
Pole policzysz ze wzoru z sinusem
brakujący bok z twierdzenia cosinusów
2.
170325.htm
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+b+c}}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
Pole policzysz ze wzoru z sinusem
brakujący bok z twierdzenia cosinusów
2.
170325.htm