Oblicz długości przekątnych.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Oblicz długości przekątnych.

Post autor: marcinek16marcin »

oblicz długości przekątnych \(\displaystyle{ d _{1}}\) i \(\displaystyle{ d _{2}}\) równoległoboku,którego boki mają długości \(\displaystyle{ 3cm}\) i \(\displaystyle{ 5cm}\), zaś kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 30 ^{\circ}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz długości przekątnych.

Post autor: Lbubsazob »

Jak poprowadzisz wysokość, to zobaczysz, że:
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}= \frac{H}{3} \Rightarrow H= 1,5}\)
Liczysz pole: \(\displaystyle{ ah= \frac{d_1d_2}{2}}\). Jedna przekątna to też przekątna prostokąta o bokach 5 i 1,5. Ze wzoru na pole wyznaczasz drugą przekątną.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Oblicz długości przekątnych.

Post autor: marcinek16marcin »

da się to zrobić z zastosowaniem twierdzenia sinusów?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz długości przekątnych.

Post autor: Lbubsazob »

A czemu nie?
\(\displaystyle{ \left(d_1 \right)^2=3^2+5^2-2\cdot 3\cdot 5\cdot cos 30^{\circ}\\
\left( d_2\right)^2=3^2+5^2-2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot cos 150^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ