wierzchołek równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

wierzchołek równoległoboku

Post autor: czarna_magia »

Dwa boki równoległoboku zwierają się w prostych o równaniach : \(\displaystyle{ AB:y=\frac{1}{2}x-2, AD:y=2x-5.}\) środek symetrii równoległoboku ma współrzędne \(\displaystyle{ S=(5,2)}\) Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego równoległoboku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

wierzchołek równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Wyznaczyć :
- punkt przecięcia prostych (A)
- (S) jest środkiem AC, z tego masz (C)
- || do AD idąca przez (C) przecina AB w szukanym (B).
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

wierzchołek równoległoboku

Post autor: czarna_magia »

że co?;/
ODPOWIEDZ