1) Dłuższa podstawa trapezu ma długość 24 cm, boki nierównoległe 13 cm i 15 cm, a wysokość 12 cm. Oblicz pole tego trapezu.
2) Oblicz pole prostokąta o obwodzie 42 cm, w którym stosunek długości sąsiednich boków jest równy 4:3.
3) W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę 120 stopni, a ramię ma długość 8 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
Trapez, Prostokąt, Trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Trapez, Prostokąt, Trójkąt
1)
Z Pitagorasa liczysz x i y. Odejmujesz to od dłuższej podstawy i dostajesz krótszą. Potem można obliczyć pole.-- 25 kwi 2010, o 10:08 --2) \(\displaystyle{ 4x+3x+3x+4x=42 \\
14x=42 \Rightarrow x=3}\)
Boki mają długość 9 i 12.
Z Pitagorasa liczysz x i y. Odejmujesz to od dłuższej podstawy i dostajesz krótszą. Potem można obliczyć pole.-- 25 kwi 2010, o 10:08 --2) \(\displaystyle{ 4x+3x+3x+4x=42 \\
14x=42 \Rightarrow x=3}\)
Boki mają długość 9 i 12.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Trapez, Prostokąt, Trójkąt
Zad 3
Dzielisz ten trójkąt wysokością z wierzchołka kąta 120*. Masz 2 trójkąty 30 60 90 stopni. Z ich własności widzisz, że 2a=8.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)to połowa podstawy.
\(\displaystyle{ Obw=2 \cdot 8+2 \cdot 4 \sqrt{3}}\)
Pole policz małgo trójkąta 30 60 90 stopni, i pomnóż razy 2.
Pozdrawiam.
Dzielisz ten trójkąt wysokością z wierzchołka kąta 120*. Masz 2 trójkąty 30 60 90 stopni. Z ich własności widzisz, że 2a=8.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)to połowa podstawy.
\(\displaystyle{ Obw=2 \cdot 8+2 \cdot 4 \sqrt{3}}\)
Pole policz małgo trójkąta 30 60 90 stopni, i pomnóż razy 2.
Pozdrawiam.