dowód równości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rob1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

dowód równości odcinków

Post autor: rob1991 »

Do dwóch okręgów przecinających się w punktach A i B poprowadzono wspólną styczną MN, przy czym punkt M należy do pierwszego okręgu, a punkt N do drugiego. Wykaż, że prosta AB dzieli odcinek MN na połowy.

Próbowałem zrobić to zadanie z pól, ale do niczego nie doszedłem. Proszę o konkretne wskazówki.Do dwóch okręgów przecinających się w punktach A i B poprowadzono wspólną styczną MN, przy czym punkt M należy do pierwszego okręgu, a punkt N do drugiego. Wykaż, że prosta AB dzieli odcinek MN na połowy.

Próbowałem zrobić to zadanie z pól, ale do niczego nie doszedłem. Proszę o konkretne wskazówki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

dowód równości odcinków

Post autor: anna_ »



Z twierdzenia o siecznej dla prawego okręgu
\(\displaystyle{ |CN|^2=|CA| \cdot |CB|}\)
Z twierdzenia o siecznej dla lewego okręgu
\(\displaystyle{ |MC|^2=|CA| \cdot |CB|}\)

stąd
\(\displaystyle{ |CN|^2=|MC|^2}\)
\(\displaystyle{ |CN|=|MC|}\)
ODPOWIEDZ