pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pamelaj9189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świdwin
Podziękował: 2 razy

pole rombu

Post autor: pamelaj9189 »

Pole rombu jest równe 152cm.Wysokość rombu ma długość 12 cm . Oblicz sumę długości jego przyprostokątnych.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole rombu

Post autor: wujomaro »

Pole rombu jest równe 152cm.Wysokość rombu ma długość 12 cm . Oblicz sumę długości jego przyprostokątnych.
Przepraszam, czego długość mamy obliczyć?
pamelaj9189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świdwin
Podziękował: 2 razy

pole rombu

Post autor: pamelaj9189 »

sumę długości przekątnych
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole rombu

Post autor: wujomaro »

No cóż.
\(\displaystyle{ P=ah}\)
\(\displaystyle{ 152=12a}\)
\(\displaystyle{ a=}\)...
\(\displaystyle{ P=a ^{2}sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 152=a ^{2}sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ d _{1}=2asin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ d _{2}=2acos \frac{ \alpha }{2}}\)
Pozdrawiam.
pamelaj9189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świdwin
Podziękował: 2 razy

pole rombu

Post autor: pamelaj9189 »

wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ