oblicz miarę kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
oblicz miarę kąta ostrego
Stosunek pola rombu do pola koła opisanego w ten romb wynosi 8:pi. Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
oblicz miarę kąta ostrego
\(\displaystyle{ P_r = a^2*sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ P_k= \frac{1}{4}a^2(sin \alpha )^2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_r}{P_k}= \frac{a^2*sin \alpha}{\frac{1}{4}a^2(sin \alpha )^2 \pi} = \frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{4}(sin \alpha ) \pi } = \frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{ \frac{1}{4}sin \alpha}}{\pi}=\frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{sin \alpha } = 8}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha = 30^o}\)
\(\displaystyle{ P_k= \frac{1}{4}a^2(sin \alpha )^2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_r}{P_k}= \frac{a^2*sin \alpha}{\frac{1}{4}a^2(sin \alpha )^2 \pi} = \frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{4}(sin \alpha ) \pi } = \frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{ \frac{1}{4}sin \alpha}}{\pi}=\frac{8}{ \pi }}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{sin \alpha } = 8}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha = 30^o}\)