równoległobok oblicz kąt matura rozszerzona

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lotuus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

równoległobok oblicz kąt matura rozszerzona

Post autor: lotuus »

W równoległoboku ABCD dane są: |AB|=6,|AD|=4,|BD|=2 \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) . Oblicz cosinus kąta CAD.



Będę bardzo wdzięczna za pomoc
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

równoległobok oblicz kąt matura rozszerzona

Post autor: glaeddyv »

twierdzenie cosinusów... układ równań: pierwsze z połową drugiej przekątnej (nazwij ją x) oraz połową znanej przekątnej i bokiem oraz kątem alfa. drugie równanie z całą drugą przekątną (2x) dwoma bokami i kątem alfa.

powodzenia!
pozdrawiam
lotuus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

równoległobok oblicz kąt matura rozszerzona

Post autor: lotuus »

udało się.. dizękuję Ci bardzo. nie wpadłam na to, a próbowałam na tysiące sposobów z pola, z sinusów i cosinusów.. jeszcze raz dzięki:)
oser92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

równoległobok oblicz kąt matura rozszerzona

Post autor: oser92 »

może ktoś to dokładnie rozpisać o co chodzi, bo totalnie tego nie rozumiem
ODPOWIEDZ