W równoległoboku o obwodzie równym 144, wysokości \(\displaystyle{ h _{1}}\) i \(\displaystyle{ h _{2}}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ \frac{h _{1} }{h _{2} } = \frac{3}{5}}\). Oblicz długości boków tego równoległoboku.
Nie mam pomysłu. Proszę o pomoc
W równoległoboku o obwodzie równym 144...
- Persephone
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
W równoległoboku o obwodzie równym 144...
\(\displaystyle{ 2a + 2b = 144}\) - z tego wyliczasz a albo b...
\(\displaystyle{ b \cdot h_{2} = a \cdot h_{1}}\) - tu podstawiasz wcześniej wyznaczone b albo a
\(\displaystyle{ \frac{ h_{1} }{ h_{2} } = \frac{3}{5}}\) tu wyliczasz h1 albo h2 i podstawiasz do wcześniejszego... h się skasuje i zostanie Ci bok... potem wracasz do początku wyliczasz drugi i jest ok
pozdrawiam
\(\displaystyle{ b \cdot h_{2} = a \cdot h_{1}}\) - tu podstawiasz wcześniej wyznaczone b albo a
\(\displaystyle{ \frac{ h_{1} }{ h_{2} } = \frac{3}{5}}\) tu wyliczasz h1 albo h2 i podstawiasz do wcześniejszego... h się skasuje i zostanie Ci bok... potem wracasz do początku wyliczasz drugi i jest ok
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
W równoległoboku o obwodzie równym 144...
\(\displaystyle{ \frac{h _{1} }{h _{2} } = \frac{3}{5} \Rightarrow h_2= \frac{5h_1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=144 \\ ah_1=bh_2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=144 \\ ah_1=bh_2 \end{cases}}\)
- Persephone
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1 raz