Kwadrat i trójkąt równoboczny mają równe pola...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Kwadrat i trójkąt równoboczny mają równe pola...

Post autor: Persephone »

Kwadrat i trójkąt równoboczny mają równe pola. Stosunek długości boku kwadratu do długości boku trójkąta równobocznego jest wtedy równy
A) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
B) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{3} }{4}}\)
C) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{3} }{2}}\)
D) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, ktoś ma pomysł?
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Kwadrat i trójkąt równoboczny mają równe pola...

Post autor: glaeddyv »

Odpowiedź C... wzór na pole trójkąta rónobocznego porównujesz ze wzorem na pole kwadratu. Z tego równania wyliczasz (wyznaczasz) "b" czyli bok kwadratu i następnie porównujesz b do a

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Kwadrat i trójkąt równoboczny mają równe pola...

Post autor: Persephone »

Dzięki bardzo, już kapuję
ODPOWIEDZ