Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Poprowadzono prostą, styczną do obu okręgów odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) (\(\displaystyle{ A \neq B}\)). Wykaż, że kąt APB jest prosty.

Otóż narysowała sobie to cudo i faktycznie wygląda na prosty ale nie wiem co z tym dalej zrobić Uprzejmie proszę o pomoc
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: glaeddyv »

Narysuj sobie jeszcze raz duże i wyraźne dwa okegi różnej wielkości. połączysz je tą styczną, połącz również punkty ABP i dorysuj promienie od każdego z tych punktów, powstaną trójkąty rónoramienne (bardzo szczególne) i na tej podstawie udowodnisz że wskazany kąt jest prosty. w razie problemów daj znać

pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ O_1}\) - środek okręgu z punktem styczności \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ O_2}\) - środek okręgu z punktem styczności \(\displaystyle{ B}\)

Oznacz \(\displaystyle{ |PO_1A|=\alpha}\)
Wtedy \(\displaystyle{ |PO_2B|=180^o-\alpha}\)
Poza tym masz dwa trójkąty równoramienne, a \(\displaystyle{ \sphericalangle O_1PO_2}\) jest półpełny
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »

Narysowałam i wszystko to co napisaliście widzę ale nie wiem co mam dalej z tym zrobić... Rozumiem, że kluczem do rozwiązania tego zadania będzie znalezienie \(\displaystyle{ \alpha}\) ale nie wiem jak to zrobić.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: anna_ »

AU
AU
457039a76c958f65m.png (10.99 KiB) Przejrzano 208 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt pomocniczy.
Policz kąty tych trojkątow równoramiennych (te niebieskie)
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »

Nie śmiejcie się ale naprawdę nie wiem jak
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: glaeddyv »

trójkąty są równoramienne, więc kąty przy podstawie są równe (suma kątów w trójkącie to 180 st.)
nie obliczaj tych kątów tylko je wyznacz, wyznacz w zależności od alfa
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »

\(\displaystyle{ \sphericalangle O _{1}PA= \frac{180- \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle O _{2} PB= \frac{ \alpha }{2}}\)
Dobrze?
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: glaeddyv »

doskonale!
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »


A teraz co?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{180- \alpha }{2}+\beta+\frac{ \alpha }{2}=180^o}\)
i liczycz \(\displaystyle{ \beta}\)
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie...

Post autor: Persephone »

Już się jorgnęłam. Dzięki bardzo
ODPOWIEDZ