wektory w trójkącie i stosunek odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszogród
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

wektory w trójkącie i stosunek odcinków

Post autor: Pawelek91 »

Na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) wybrano punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ D}\) w ten sposób, że \(\displaystyle{ |AE | = 2|EB}\)| i \(\displaystyle{ |AD | = |DC |}\) . Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest punktem wspólnym odcinków \(\displaystyle{ CE}\) i \(\displaystyle{ BD}\) . Korzystając z równości \(\displaystyle{ \vec{BC} + \vec{CM} = \vec{BM}}\) oblicz w jakim stosunku punkt M dzieli odcinki \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ CE}\) .
ODPOWIEDZ