dwa okregi
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
dwa okregi
dane sa dwa kregi opisane rownaniami (x+2) ^{2} +y ^{2} =4 i x ^{2} +(y-2) ^{2} =9 odlegosc miedzy srodkami tych okregow jest rowna ??
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
dwa okregi
równanie okregu \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ S_{1} = (-2, 0)}\)
\(\displaystyle{ S_{2} = (0, 2)}\)
odległość pomiedzy środkami to długośc odcinka \(\displaystyle{ |S_{1}S_{2}|}\)
\(\displaystyle{ = \sqrt{(0+2)^2 + (2-0)^2} = 2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{1} = (-2, 0)}\)
\(\displaystyle{ S_{2} = (0, 2)}\)
odległość pomiedzy środkami to długośc odcinka \(\displaystyle{ |S_{1}S_{2}|}\)
\(\displaystyle{ = \sqrt{(0+2)^2 + (2-0)^2} = 2 \sqrt{2}}\)