oblicz odwód trójkąta prostokatnego
oblicz odwód trójkąta prostokatnego
oblicz odwód trójkąta prostokatnego równoramiennego o polu \(\displaystyle{ 9cm ^2{}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz odwód trójkąta prostokatnego
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}a^2 = 9 \Rightarrow a^2=18 \Rightarrow a=3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ c^2 = 2a^2 \Rightarrow c^2 = 36 \Rightarrow c=6}\)
\(\displaystyle{ Ob=2a+c = 6+6 \sqrt{2} =6(1+ \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ c^2 = 2a^2 \Rightarrow c^2 = 36 \Rightarrow c=6}\)
\(\displaystyle{ Ob=2a+c = 6+6 \sqrt{2} =6(1+ \sqrt{2})}\)