Wektory w trójkącie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
temmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

Wektory w trójkącie.

Post autor: temmy »

Na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty D i E w ten sposób że |AE|=2|EB| i |AD|=|DC|. Korzystając z równości BC + CM=BM oblicz w jakim stosunku punkt M dzieli odcinki BD i CE. Przy tej równości powinny być wektory ale jestem nowym userem i jeszcze nie wiem jak to zaznaczyć. Dzięki z góry za odpowiedź.
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

Wektory w trójkącie.

Post autor: dada »

a nie: dzieli odcinki CD i EB???-- 23 kwietnia 2010, 10:01 --
temmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

Wektory w trójkącie.

Post autor: temmy »

Przepraszam za pomyłkę. Tam powinno być na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty E i D. Przepraszam a zaraz wznawiam prośbę o rozwiązanie.
ODPOWIEDZ