Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Magus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: Magus »

Trapez równoramienny o przekątnej 13cm i obwodzie równym 48cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie.

a + b = 2c
c=12cm

h=2r

no i nie wiem jak liczyć dalej, moze jakies wskazkowki, proboje juz ponad pol godziny i nie wychodzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: piasek101 »

Poprowadź jedną wysokość trapezu, jeden z kawałów dłuższej podstawy jest zależny od (a+b) czyli znamy go.
Magus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: Magus »

ten kawalek wynosi czyli x= \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=24-b}\) czyli
\(\displaystyle{ x=12-b}\) no, ale co dalej z tym fantem zrobic
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: piasek101 »

Nie o ten mi chodziło, napisałem ,,od (a+b)".
Magus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: Magus »

Moglbys cos wiecej pomoc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: piasek101 »

Ten odcinek (kawałek podstawy) ma \(\displaystyle{ 0,5(a+b)}\)
Qrola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 sty 2010, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łęczna

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: Qrola »

Sory ,że sie podpinam ,ale to jest sprawa życia lub śmierci dla mnie prosze spójrzcie chociarz na to 194845.htm ,mam z tym zadaniem problem ,a musze to jutro zaliczyc
ewwka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

Trapez równoramienny o przekatnej i obwodzie

Post autor: ewwka »

mam pytanie do tego zadania, policzyłam promień okręgu wpisanego i męcze się nad promieniem okręgu opisanego. Wiem, że długość promienia okręgu opisanego jest taka jak dł. prom. o. opisanego na trójkącie którego tworzy przekatna trapezu, ramię i dłuższa podstawa. Chciałam policzyc to ze wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) ale nie wiem jak policzyć dłuższa podstawę. Pomoże mi ktoś?:)
ODPOWIEDZ