boki trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nic
boki trójkąta prostokątnego
pole trójkąta prostokątnego jest równe 24 cm kwadratowe a obwód 24 cm oblicz długości boków tego trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
boki trójkąta prostokątnego
Prosty układ trzech równań.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24cm \\ \frac{ab}{2}=24cm^2 \\ a^2+b^2=c^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24cm \\ \frac{ab}{2}=24cm^2 \\ a^2+b^2=c^2 \end{cases}}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
boki trójkąta prostokątnego
Może podam łatwiejszy sposób:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24 \\ \frac{abc}{4R}=24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}c}\)
Powinno pójść szybciej.
Pozdrawiam i powodzenia
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24 \\ \frac{abc}{4R}=24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}c}\)
Powinno pójść szybciej.
Pozdrawiam i powodzenia