Mimośród - opisanie wzrorem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
master_szumi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pelplin
Podziękował: 1 raz

Mimośród - opisanie wzrorem

Post autor: master_szumi »

Chciałbym opisać matematycznie jak kąt obrotu wpływa na przemieszczenie platformy poruszanej mimośrodem (mimośród - ... echnika%29).

Zakładając że promień koła to r a długość ramienia to l.

Obrazek urządzenia:

Koło obracane jest silnikiem i na osi jest mierzony kąt - aktualny kat znamy dokładnie. Znamy też promień koła i długość ramienia. Zależy mi na wyznaczeniu położenia punktu zaczepienia ramienia do platformy w zależności od kąta obrotu.



(jeżeli to niewłaściwy dział proszę admina o przeniesienie tematu)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Mimośród - opisanie wzrorem

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ d = \sqrt{l^{2} - r^{2} \, sin^{2} {\alpha}} + r \, cos(\alpha)}\)
master_szumi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pelplin
Podziękował: 1 raz

Mimośród - opisanie wzrorem

Post autor: master_szumi »

Mnie również tak wyszło. Dziękuję.

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ