Różnica miar dwóch sąsiednich kątów wewnętrznych równoległoboku jest równa 30 stopni. Kąt rozwarty tego równoległoboku jest równy ?
proszę też o rysunek
kąt rozwarty
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
kąt rozwarty
No chłopie:
\(\displaystyle{ \alpha}\)- kąt ostry
\(\displaystyle{ \beta}\)-kąt rozwarty
\(\displaystyle{ \begin{cases} \beta - \alpha=30^{o} \\ \beta + \alpha =180^{o} \end{cases}}\)
To prosty układ równań. W razie problemów pisz!
Powodzenia!
\(\displaystyle{ \alpha}\)- kąt ostry
\(\displaystyle{ \beta}\)-kąt rozwarty
\(\displaystyle{ \begin{cases} \beta - \alpha=30^{o} \\ \beta + \alpha =180^{o} \end{cases}}\)
To prosty układ równań. W razie problemów pisz!
Powodzenia!
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
kąt rozwarty
Już pomagam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \beta - \alpha=30^{o} \\ \beta + \alpha =180^{o} \end{cases}}\)
Dodajemy stronami, i wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \beta =180+30}\)
\(\displaystyle{ 2 \beta =210}\)
\(\displaystyle{ \beta =105}\)
Odejmujemy stronami, i wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \alpha =180-30}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha =150}\)
\(\displaystyle{ \alpha =75}\)
Odp.: Kąty w równoległoboku mają miary: \(\displaystyle{ 75^{o}}\)oraz\(\displaystyle{ 105^{o}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \beta - \alpha=30^{o} \\ \beta + \alpha =180^{o} \end{cases}}\)
Dodajemy stronami, i wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \beta =180+30}\)
\(\displaystyle{ 2 \beta =210}\)
\(\displaystyle{ \beta =105}\)
Odejmujemy stronami, i wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \alpha =180-30}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha =150}\)
\(\displaystyle{ \alpha =75}\)
Odp.: Kąty w równoległoboku mają miary: \(\displaystyle{ 75^{o}}\)oraz\(\displaystyle{ 105^{o}}\)
Pozdrawiam.