Byłbym wdzięczny za podpowiedź do paru zadań. Jeśli bylibyście tak mili to poproszę jeszcze o male tlumaczenie żebym to zrozumiał. Z góry dzięki.
1) Napisz równanie okręgu opisanego na kwadracie o boku 4 wiedząc że przekątne zawierają się w prostych: x-2y+3=0 i 2x+y-3=0
2) Oblicz kąt ostry równoległoboku wiedząc że jego obwó dynosi 20, jeden bok jest 3 razy dłuższy od drugiego i pole jest równe 15.
3) Wyznacz prostą przechodzącą przez punkt (2,1) i równoległą do prostej x-3y+6=0.
4) Oblicz pole trójkąta równobocznego znając jego dwa wierzchołki A(-3,1), B(-2,4).
5) Obwody dwóch trójkątów podobnych wynoszą odpowiednio 36 i 108. Oblicz stosunek pól tych trójkątów.
6) Oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach 6, 10 i ramieniu 2,5.
równanie okręgu opisanego na kwadracie
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
równanie okręgu opisanego na kwadracie
1) Gdzie w tym kwadracie leży środek okręgu? I jak się ma jego promień do długości boku?
2) Jaki znasz wzór na pole równoległoboku, w którym występują długości boków i kąt?
3) [zakładam że realizujesz poziom podstawowy a nie rozszerzony] Zamień równanie ogólne na kierunkowe \(\displaystyle{ y=ax+b}\), co wiesz o współczynnikach kierunkowych prostych równoległych?
4) Znasz wzór na pole trójkąta równobocznego? Jak policzyć długość boku AB?
5) Jak obliczyć skalę podobieństwa tych trójkątów? Jak się mają do siebie pola figur podobnych?
6) Narysuj, dorysuj wysokość i policz ją z twierdzenia pitagorasa.
2) Jaki znasz wzór na pole równoległoboku, w którym występują długości boków i kąt?
3) [zakładam że realizujesz poziom podstawowy a nie rozszerzony] Zamień równanie ogólne na kierunkowe \(\displaystyle{ y=ax+b}\), co wiesz o współczynnikach kierunkowych prostych równoległych?
4) Znasz wzór na pole trójkąta równobocznego? Jak policzyć długość boku AB?
5) Jak obliczyć skalę podobieństwa tych trójkątów? Jak się mają do siebie pola figur podobnych?
6) Narysuj, dorysuj wysokość i policz ją z twierdzenia pitagorasa.