proszę o pomoc w tym zadaniu :
różnica długości przekątnych w rombie wynosi 34, obwód =50, oblicz dł przekątnych, i pole pow.
romb obw 100, przekątne 34
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 07:06
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
romb obw 100, przekątne 34
\(\displaystyle{ e,f}\) - przekątne
\(\displaystyle{ a=50:4=12,5}\) - bok
\(\displaystyle{ \begin{cases} e-f=34 \\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2=(12,5)^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=50:4=12,5}\) - bok
\(\displaystyle{ \begin{cases} e-f=34 \\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2=(12,5)^2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 07:06
- Płeć: Mężczyzna
romb obw 100, przekątne 34
dobrze, ale po co dzielić 50 na cztery?
odwołuję, już wszystko rozumiem, romb=4a
odwołuję, już wszystko rozumiem, romb=4a