Na bokach trójkąta obrano odpowiednio punkty K,L,M,

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tystyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 26 paź 2009, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Na bokach trójkąta obrano odpowiednio punkty K,L,M,

Post autor: Tystyna »

Na bokach AB,BC i CA trójkata równobocznego ABC o boku długości a obrano odpowiednio punkty K,L i M w taki sposób, że |AK| : |KB| = 3 : 1, |BL| : |LC| = 3:1 i |CM| MA| = 2 : 2. Oblicz pole trójkąta KLM

Z góry dziękuję
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Na bokach trójkąta obrano odpowiednio punkty K,L,M,

Post autor: glaeddyv »

Skoro bok |AB| (i tak samo |BC|) został podzielony w stosunku 3:1 to znaczy że został podzielony na 4 równe odcinki. Jest to trójkąt równoboczny więc będą to odcinki 3a/4 i a/4 .
Wiadomo też że kąty między ramionami i między ramionami i podstawą są równe 60 st.
Tu stosujesz twierdzenie cosinusów żeby obliczyć już konkretnie boki trójkąta KLM. w nim obliczasz wysokość i pole, albo od razu pole ze wzoru Herona

powodzenia !
pozdrawiam
ODPOWIEDZ