Bardzo prosze o pomoc z zadanie z ktorym mam nie mały problem.. znalazlem nawet podobne na forum ale wskazowki do neigo nie oswietlily mnie
W wycinek koła o promieniu 9cm wpisano okrąg o promieniu 3cm. oblicz obwód wycinka.
wycinek koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
wycinek koła
rysunek: O - środek koła; S - środek okręgu wpisanego; R, r - odpowiednie promienie;
Promień R, przechodzący przez S: \(\displaystyle{ R = x + 2 \,r}\) ;
oraz: \(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{r}{x + r}}\) ;
myślę, że reszta już będzie prosta.
Promień R, przechodzący przez S: \(\displaystyle{ R = x + 2 \,r}\) ;
oraz: \(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{r}{x + r}}\) ;
myślę, że reszta już będzie prosta.