pole trapezu
pole trapezu
Rysunek przedstawia dwie działki w kształcie trapezu, obie o tej samej szerokości. Oblicz, o ile większa jest jedna działka od drugiej.
Pole trapezu to \(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2} \cdot h}\), ale... jak go tutaj dokładnie zastosować?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole trapezu
całość też jest trapezem, granica przechodzi przez środek działki więc jej długość możemy policzyć ze wzoru na odcinek łączący środki ramion
\(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}(30+20) = 25}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{1}{2}(20+25) \cdot 25 = \frac{45}{2} \cdot 25 = \frac{1125}{2} = 562,50}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{1}{2}(25+30) \cdot 25 = \frac{55}{2} \cdot 25 = \frac{1375}{2} = 687,50}\)
\(\displaystyle{ P_{2}-P_{1} = 125 \ j^2}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}(30+20) = 25}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{1}{2}(20+25) \cdot 25 = \frac{45}{2} \cdot 25 = \frac{1125}{2} = 562,50}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{1}{2}(25+30) \cdot 25 = \frac{55}{2} \cdot 25 = \frac{1375}{2} = 687,50}\)
\(\displaystyle{ P_{2}-P_{1} = 125 \ j^2}\)