Boki prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
--no--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 24 lut 2010, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Boki prostokąta

Post autor: --no-- »

Obwód prostokąta ma 24 cm, a jego przekątna \(\displaystyle{ \sqrt{74}}\)cm. Oblicz długości boków tego prostokąta
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Boki prostokąta

Post autor: Lbubsazob »

Układ do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=24 \\ a^2+b^2=74 \end{cases}}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Boki prostokąta

Post autor: agulka1987 »

--no-- pisze:Obwód prostokąta ma 24 cm, a jego przekątna \(\displaystyle{ \sqrt{74}}\)cm. Oblicz długości boków tego prostokąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=24 \\ a^2+b^2 = 74 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ a+b=12 \Rightarrow a=12-b}\)


\(\displaystyle{ (12-b)^2 + b^2 = 74}\)

\(\displaystyle{ 144-24b+b^2+b^2 = 74}\)

\(\displaystyle{ 2b^2 - 24b +70=0}\)

\(\displaystyle{ b^2 - 12b + 35=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=144 - 140=4, \sqrt{\Delta} =2}\)

\(\displaystyle{ b_{1} = \frac{12-2}{2} = 5}\)

\(\displaystyle{ b_{2} = \frac{12+2}{2}=7}\)

\(\displaystyle{ a_{1} = 12-5=7}\)

\(\displaystyle{ a_{2} = 12-7=5}\)


Jak widac boki mają długość 5 i 7
--no--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 24 lut 2010, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Boki prostokąta

Post autor: --no-- »

A skąd się wzięło to drugie równanie?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Boki prostokąta

Post autor: agulka1987 »

twierdzenie Pitagorasa
ODPOWIEDZ