sześciokąt i przekątne
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
sześciokąt i przekątne
Udowodnij, że suma długości przekątnych wychodzących z dowolnego wierzchołka 6-kąta foremnego jest większa od jego obwodu.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 4 kwie 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
sześciokąt i przekątne
Ob= 6a
Długa przekątna = 2a
Krótka przekątna =\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6a > 2a+2a \sqrt{3}}\)
Długa przekątna = 2a
Krótka przekątna =\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6a > 2a+2a \sqrt{3}}\)