trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
katrina3009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 21 lip 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta

trapez równoramienny

Post autor: katrina3009 »

w trapezie równoramiennym przekątna ma długość 2 i tworzy z podstawa kąt o mierze 30 stopni. oblicz pole tego trapezu.
wie ktoś może jak to zrobic? jak na razie H wyszło 1 a jak obliczyć podstawy?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

trapez równoramienny

Post autor: agulka1987 »

katrina3009 pisze:w trapezie równoramiennym przekątna ma długość 2 i tworzy z podstawa kąt o mierze 30 stopni. oblicz pole tego trapezu.
wie ktoś może jak to zrobic? jak na razie H wyszło 1 a jak obliczyć podstawy?

\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h}{d}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{2}}\)

\(\displaystyle{ h=1}\)


\(\displaystyle{ d^2 = h^2 + (a - \frac{a-b}{2})^2}\)

\(\displaystyle{ 4 = 1 + (\frac{2a -a+b}{2})^2}\)

\(\displaystyle{ 3 = (\frac{a+b}{2})^2}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{a+b}{2}}\)


\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} \cdot h = \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ