Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Post autor: malahanka »

Próbuje już od jakiegoś czasu rozwiązać zadanie i szukam podpowiedzi ;>

W trapezie ABCD (AB || CD) dwusieczna kąta wewnętrznego ABC jest prostopadła do ramienia AD trapezu i ma z tym ramieniem punkt wspólny P. Punkt P dzieli ramię AD w stosunku 2:1, licząc od wierzchołka A. Oblicz stosunek pola trójkąta ABP do pola czworokąta PBCD

Początkowo wyszlam oczywiście od tego, że |PA|=2|PD|
Pole trójkąta\(\displaystyle{ = \frac{H* \left|PA \right| }{2}}\)

co dalej?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Post autor: florek177 »

Przedłuż bok AD i BC aż się przetną w pkt. np. E. Trójkąt AEB jest równoramienny, a BP jest wysokością. DE=1/4AE. Pola ABP i BPO są równe i wynoszą 1/2 pola ABE, a pole DCE = 1/16 (bo DE/AE=1/4, a kwadrat skali = skala pól figur).
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Post autor: malahanka »

No to wzięłam się znowu za zadanko


florek177 dziękuje bardzo, że mi tak bardzo rozjaśniłeś to zadanie Rozrysowałam sobie i chciałam tylko żeby ktoś sprawdził czy dalej dobrze główkuje.


Skoro pola trójkątów ABP oraz PBE są takie same, to pole czworokąta PBCD jest równe różnicy pola trójkąta ABP z trójkątem DCE ;>

czyli: \(\displaystyle{ P_{PBCD} = P_{ABP} - \frac{1}{16}P_{ABP}}\)

Stosunek pola trójkąta ABP do czworokąta PBCD:

\(\displaystyle{ \frac{P_{ABP}}{P_{ABP} - \frac{1}{16}P_{ABP} }}\)

\(\displaystyle{ \frac{P _{ABP} }{ \frac{15}{16}P _{ABP} }}\)

Stosunek pól wynosi: \(\displaystyle{ \frac{16}{15}}\) ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Post autor: florek177 »

czyli: \(\displaystyle{ P_{PBCD} = P_{BPE} - \frac{1}{16}P_{ABE}}\)

\(\displaystyle{ P_{ABP}= P_{BPE} = \frac{8}{16}P_{ABE}}\)

Stosunek pola trójkąta ABP do czworokąta PBCD:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{8}{16} \, P_{ABE}}{\frac{8}{16} \, P_{ABE} - \frac{1}{16}P_{ABE} } = \frac{8}{7}}\)
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz stosunek pola trójkąta do czworokąta

Post autor: malahanka »

dzieki
ODPOWIEDZ