oblicz pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole kwadratu
Pole pierścienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie jest równe pi dm.Oblicz pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole kwadratu
\(\displaystyle{ P_{o} - P_{w} = \pi dm^2 = 100\pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi R^2 - \pi r^2 = 100\pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \left(\frac{a \sqrt{2} }{2} \right)^2 - \pi \cdot \left( \frac{1}{2}a\right) ^2 = 100\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{2} - \frac{a^2}{4} = 100}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 - a^2 = 400}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 400}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 400}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi R^2 - \pi r^2 = 100\pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \left(\frac{a \sqrt{2} }{2} \right)^2 - \pi \cdot \left( \frac{1}{2}a\right) ^2 = 100\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{2} - \frac{a^2}{4} = 100}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 - a^2 = 400}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 400}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 = 400}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole kwadratu
W prostokącie ABCD poprowadzono przekątną AC.Odcinek DE jest wysokością trójkąta ACD,a punkt
E dzieli przekątną prostokąta na odcinki długości 3cm i 12cm. Oblicz:
a)pole prostokąta ABCD
b)obwód trójkąta ACD
E dzieli przekątną prostokąta na odcinki długości 3cm i 12cm. Oblicz:
a)pole prostokąta ABCD
b)obwód trójkąta ACD
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole kwadratu
Trójkąt ACD jest prostokątny, wysokość w trójkącie prostokatnym dzieli przeciwprostokatna AC na 2 odcinki x i y a trójkat na 2 trójkaty prostokątne
\(\displaystyle{ CE = x = 12}\)
\(\displaystyle{ AE = y = 3}\)
\(\displaystyle{ AC = x+y = 15}\)
wysokośc trójkata obliczamy ze wzpru \(\displaystyle{ h= \sqrt{x \cdot y} = \sqrt{36} =6}\)
z tw. pitagorasa obliczamy dł. bków prostokata
\(\displaystyle{ AD = a}\)
\(\displaystyle{ CD = b}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{x^2 + h^2} = \sqrt{144 + 36} = \sqrt{180} = 6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{y^2 + h^2} = \sqrt{9 + 36} = 45 = 3 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABCD} = a \cdot b = 3 \sqrt{5} \cdot 6 \sqrt{5} = 90 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ Ob_{ACD} = a+b+x+y = 3 \sqrt{5} + 6 \sqrt{5} +15 = 9 \sqrt{5}+15 = 3(3 \sqrt{5}+5) \ cm}\)
\(\displaystyle{ CE = x = 12}\)
\(\displaystyle{ AE = y = 3}\)
\(\displaystyle{ AC = x+y = 15}\)
wysokośc trójkata obliczamy ze wzpru \(\displaystyle{ h= \sqrt{x \cdot y} = \sqrt{36} =6}\)
z tw. pitagorasa obliczamy dł. bków prostokata
\(\displaystyle{ AD = a}\)
\(\displaystyle{ CD = b}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{x^2 + h^2} = \sqrt{144 + 36} = \sqrt{180} = 6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{y^2 + h^2} = \sqrt{9 + 36} = 45 = 3 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABCD} = a \cdot b = 3 \sqrt{5} \cdot 6 \sqrt{5} = 90 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ Ob_{ACD} = a+b+x+y = 3 \sqrt{5} + 6 \sqrt{5} +15 = 9 \sqrt{5}+15 = 3(3 \sqrt{5}+5) \ cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole kwadratu
Oblicz pole równoległoboku , którego przekątne długości 13cm i 8cm przecinają się pod kątem 60 stopni
proszę bardzo
proszę bardzo
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
oblicz pole kwadratu
Jest na to taki wzorek:
\(\displaystyle{ P= d_{1} d_{2}sin \gamma}\)
zakładając, że \(\displaystyle{ \gamma}\) to kąt ostry między przekątnymi.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P= d_{1} d_{2}sin \gamma}\)
zakładając, że \(\displaystyle{ \gamma}\) to kąt ostry między przekątnymi.
Pozdrawiam.