Z trójkąta równobocznego o boku 3 wycięto koło wpisane w ten trójkąt. Oblicz pole pozostałej cześci trójkąta.
Prosze o pomoc : )
Trójkąt równoboczny...
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Trójkąt równoboczny...
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{9 \sqrt{3} }{4} \approx 3,9}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}h = \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{k} = \pi r^2 = \pi \cdot \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^2 = \frac{3}{4}\pi \approx 2,36}\)
\(\displaystyle{ P_{t}-P_{k} = 3,9 - 2,36 = 1,54 (j^2)}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}h = \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{k} = \pi r^2 = \pi \cdot \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^2 = \frac{3}{4}\pi \approx 2,36}\)
\(\displaystyle{ P_{t}-P_{k} = 3,9 - 2,36 = 1,54 (j^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca