pole rombu i jego obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
pole rombu i jego obwód
Prosze o pomoc z zadaniem: Pole rombu wynosi 3 a jego obwód 15.znajdz długości przekątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole rombu i jego obwód
4a=15
a=3,75
Teraz korzystamy ze wzorów:
\(\displaystyle{ a ^{2}sin \alpha =3}\)
liczysz sin alpha.
Wiedz, że długości przekątnych liczymy ze wzorów:
\(\displaystyle{ d_{1}=2asin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=2acos \frac{ \alpha }{2}}\)
cos alpha wyliczysz z jedynki trygonometrycznej.
Pozdrawiam.
a=3,75
Teraz korzystamy ze wzorów:
\(\displaystyle{ a ^{2}sin \alpha =3}\)
liczysz sin alpha.
Wiedz, że długości przekątnych liczymy ze wzorów:
\(\displaystyle{ d_{1}=2asin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=2acos \frac{ \alpha }{2}}\)
cos alpha wyliczysz z jedynki trygonometrycznej.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy