Pole trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Pole trójkąta

Post autor: LadyM »

Obwod trójkata równoramiennego wyn. 250cm. Wiedząc, że ramię tworzy z podstawą taki kąt alfa, że tg alfa=5/12 oblicz pole trójkata
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole trójkąta

Post autor: Lbubsazob »

a - połowa podstawy
H - wysokość
k - ramię
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{H}{a}= \frac{5x}{12x}\\
a=12x \\
H=5x \\
k=13x}\)

(k dostajesz z Pitagorasa)

\(\displaystyle{ 12x+12x+13x+13x=250 \\
x=5}\)
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Pole trójkąta

Post autor: LadyM »

hm a co oznaczyłaś przez x ?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole trójkąta

Post autor: Lbubsazob »

Jak \(\displaystyle{ x=5}\), to \(\displaystyle{ H=5x, a=12x}\). Wystarczy wymnożyć.
To x podałam po to, żeby było widać, że są w takim stosunku.
ODPOWIEDZ