Oblicz dlugosc przekatnej prapezu.
Oblicz dlugosc przekatnej prapezu.
Pole trapezu rownoramiennego wynosi 60cm kwadrat. a suma dlugosci podstaw 24cm. Oblicz dlugosc przekatnej trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz dlugosc przekatnej prapezu.
Zrób rysunek, poprowadź wysokośc z wierzchołka C i spodek wysokości oznacz przez E
\(\displaystyle{ |AC|=d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ |CE|=h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{a-b}{2}+b= \frac{a+b}{2}= \frac{24}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}=\frac{24h}{2} =12h=60 \Rightarrow h=5}\)
\(\displaystyle{ d}\) licz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ |AC|=d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ |CE|=h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ |AE|= \frac{a-b}{2}+b= \frac{a+b}{2}= \frac{24}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+b)h}{2}=\frac{24h}{2} =12h=60 \Rightarrow h=5}\)
\(\displaystyle{ d}\) licz z Pitagorasa