Dowód w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WG
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Dowód w trójkącie
Uzasadnij, że jeżeli w trójkącie prostokątnym wartości sinusa i cotangensa jednego z kątów są równe to cosinus tego kąta jest równy \(\displaystyle{ 0,5 \cdot ( \sqrt{5}-1)}\). Jakieś pomysły?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Dowód w trójkącie
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{b}{a}}\)
Z warunków zadania mamy
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=\frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ a^2=cb}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ cb+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+cb-c^2=0}\)
Rozwiązujesz traktując c jak parametr (b,c>0)
\(\displaystyle{ b= \frac{c( \sqrt{5} -1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{\frac{c( \sqrt{5} -1)}{2}}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \sqrt{5} -1}{2}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{b}{a}}\)
Z warunków zadania mamy
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=\frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ a^2=cb}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ cb+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+cb-c^2=0}\)
Rozwiązujesz traktując c jak parametr (b,c>0)
\(\displaystyle{ b= \frac{c( \sqrt{5} -1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{\frac{c( \sqrt{5} -1)}{2}}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \sqrt{5} -1}{2}}\)